09 June, 2010

Mari Buat Kerepek Pisang

hye sume..

hehe.. rehat jap dari keja.. tangan ni rasa gatal sangat nak update blog..


orang2 TM tak datang2 lagi nak pasang wireless kat opis ni..

bergantung harap kat broadband ni je.. hehe.. seb bek sempat rembat sblm pindah sini ritu..

broadband ni tak de la kuat sangat speednya.. seb bek ritu dah upload gamba siap2 and simpan jadi draft.. boleh gak lepas gian nak mengarang masa waktu2 camni ^^..


okeh tuan2 dan puan2.. rini kita blaja cara nak wat kerepek pisang ye.. tau makan je selama ni tapi tak pasti camne nak wat kan.. hehe

masa cuti ritu balik kampung and wat projek kepek pisang beramai2..

jom..


tangan opah saye..

step 1: buang kulit pisang (pisang awak kalau tak silap) dan rendamkan dalam air..

 
step 2: toskan pisang2 tersebut..


 
step 3: parutkan (parut ke ayatnye..??) pisang2 tersebut..

 
step 4: tuangkan minyak dalam kuali dan panaskan minyak tu..


 
step 5: masukkan pisang yang telah diparut ke dalam minyak panas..

 
step 6: masukkan banyak2 dan masukkan sesudu air perasa.. (air perasa= 2sudu gula+2sudu garam+air semangkuk)




step 7: angkat pisang2 tersebut lepas jadi warna kuning2 emas..


 
step 8: ajak ayah anda join buat skali.. LOL ^^.. 


step 9: masuk dalam tong dan siap untuk di ngap.. setandan kitorang wat ritu dapat dalm 5 tong coklat kat kedai tu.. cedap ^^..


---sekian---

3 comments:

nizamsani said...

seronoknya buat kerepek sendiri.

GreeNrOsE said...

heheh~
parut or sagat?
lbeh kurang kot..
come to visit~
^__^

faRiha said...

nizam. best sgt.. lg2 buat ramai2 ^^..

rose. aha..!!! sagat.. tu le ayat nye.. jenuh pikir, maceh ^^..